Thursday, January 10, 2013

Wanita, Lelaki dan Kesuburan

بسم الله الرحمن الرحيم

Oh, hari ni macam nak bercerita pasal kesuburan pulak..

Memang sudah menjadi lumrah agaknya kan..kalau kesuburan je terus point ke kaum wanita..asal cerita kesuburan,mesti orang perempuan...lagi2 bagi pasangan yang sudah lama berkahwin, tapi belum dikurniakan rezeki lagi..mmmm...sedihkan..?memang sedih sangat..huhu...saya pernah merasainya..nasib baik dapat husband yang supportive,tidak menyalahkan si sang isteri... Alhamdulillah, berkat kesabaran, sekarang anak sulung saya sudah nak masuk 2 tahun..:)
Now, we are working for the 2nd one pulak..oppsss...heheh..wish us luck ok!

Okeh sedikit sharing dari saya untuk tips kesuburan ..(belek2 majalah pama yang lama2..terjumpa lak artikel ni..)

TIPS KESUBURAN WANITA

1.  Jaga pemakanan
 Elakkan pengambilan sesetengah jenis makanan dan minuman seperti makanan ringan, jeruk, makanan segera, minuman beralkohol dan minuman berkarbonat.

2. Kawal berat badan
Berusahalah untuk mendapatkan berat badan seimbang. Obesiti boleh mengganggu proses pengeluaran telur.

3. Amalkan senaman berkala
Bersenamlah secara tetap dan teratur. Senaman bukan sahaja menyihatkan anda tetapi juga membantu mengekalkan berat badan

4. Berhati-hati mengambil ubat
Ketahuilah bahawa kebanyakan ubat seperti ubat anti kemurungan, pil tahan sakit dan antibiotik boleh memberi kesan terhadap kesuburan anda. Oleh itu, hanya ambil UBAT yang disarankan oleh doktor sahaja.

5. Periksa rahim anda
Masalah dalam rahim seperti endometriosis, fibroid atau cyst boleh menjejaskan peluang untuk hamil. Jadi, penting anda mengetahui keadaan rahim sendiri.

Selain daripada tips-tips di atas, anda juga boleh mendapatkan rawatan secara tradisional dengan melakukan urutan bagi membetulkan kedudukan rahim.  Amalan kerohanian juga perlu dipertingkatkan.Perbanyakkanlah sedekah kerana sedekah itu mengundang rezeki.

Yang bestnya, untuk lelaki pun ada..so,suami2..take note jugak yee...

TIPS KESUBURAN LELAKI

1. Betik tingkatkan kesuburan
Buah betik yang kaya dengan vitamin C dan merupakan antioksidan yang baik untuk tubuh badan. Pada masa yang sama, buah ini juga dikatakan mampu meningkatkan jumlah dan kesuburan sperma. Ketahuilah bahawa kekurangan vitamin C dalam badan boleh menyebabkan ketidaksuburan sperma. Mengambil sebanyak 500mg vitamin C setiap hari penting bagi lelaki dewasa.

2.  Berhenti merokok
Merokok sememangnya berbahaya. Selain daripada merosakkan paru-paru,merokok boleh merosakkan membrane sperma dan mempengaruhi kemampuan sperma untuk mencapai sel telur.

3. Banyak pengambilan zink
Zink dikatakan mampu mengaktifkan sperma. Walaubagaimanapun jumlah zink janganlah melebihi 30mg sehari. Makanan sumber zink ialah daging merah, bijirin dan kekadang, makanan laut dan produk tenusu.

4. Pakai seluar longgar
Pemakaian seluar longgar dapat memastikan suhu alat kelamin terkawal iaitu tidak terlalu panas agar mampu meningkatkan pengeluaran sperma.

5. Kebersihan makanan
Pengambilan buah-buahan dan sayuran segar sangat digalakkan. Akan tetapi, anda perlulah pastikan buah-buahan dan sayur-sayuran tersebut dibersihkan sebelum dimakan. Hal ini adalah kerana racun serangga yang digunakan untuk mengawal serangan makhluk perosak pada sayur-sayuran dan buah-buahan boleh menjejaskan tahap kesuburan seseorang itu.

6. Minum banyak air kosong
Pengambilan air kosong sebanyak kira-kira dua liter sehari dikatakan boleh meningkatkan kesuburan dan kesihatan sperma.

Shaklee juga ada menyediakan supplemen untuk meingkatkan kesuburan nih..Bagi yang berminat untuk mencuba supplemen kesuburan Shaklee, boleh contact saya ye..
Benda2 macam ni perlukan privasi, so anda boleh PM personal FB saya, sms/whatsapp numb saya ok..:)

Untuk pertanyaan lanjut, bole
1. Email saya di zneanah@yahoo.com
2. PM saya di FB, Netty Neanah
3. SMS/ Whatsapp saya di 019-3367500

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.**

Wednesday, January 09, 2013

Advanced Joint Health Tablet - Promosi Januari

بسم الله الرحمن الرحيم

Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah satu formulasi proprietari yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendisendi.

Shaklee Advanced Joint Health Tablet mengandungi ekstrak unique Boswellia aktif dengan paten tertunda, ekstrak Jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. Dengan menggunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral, Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formula sayur-sayuran 100%.
 
So, apa tunggu lagi...mari dapatkan AJHT untuk anda dan keluarga..macam yang anak saya selalu kata..'satu eyad..satu mami..satu papa'...heheh...
 

 

Untuk pertanyaan lanjut, bole

1. Email saya di zneanah@yahoo.com
2. PM saya di FB, Netty Neanah
3. SMS/ Whatsapp saya di 019-3367500

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.**

Monday, January 07, 2013

Selamat Tahun Baru 2013!

بسم الله الرحمن الرحيم

Happy New Year 2013 1 Happy New Year 2013 !
 
Terima kasih kepada pembaca-pembaca blog saya yang tidak seberapa ini..hehe..tak kira la anda silent reader or tak silent reader..sekurang2nya, info-info yang saya kongsikan sampai kepada anda ye...
Okeh..rasanya belum terlambat untuk saya mengucapkan 'Selamat Tahun Baru' kepada semua..semoga tahun baru ini lebih baik buat kita..dan semoga apa yang kita impikan akan tercapai..InshaaAllah..
Untuk pengguna-pengguna tegar Shaklee..teruskan amalan pemakanan sihat anda..mana la tau, dah lama2 bersahabat dengan Shaklee, anda tergerak hati nak menjadi 'family' Shaklee pulak kann...so, kalau ada keinginan macam tu, cepat2 hubungi saya keh..di samping dapat keistimewaan ahli Shaklee, boleh jugak tambah side income sikit2... :)


Untuk pertanyaan lanjut, bole
1. Email saya di zneanah@yahoo.com
2. PM saya di FB, Netty Neanah
3. SMS/ Whatsapp saya di 019-3367500

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.**

Saturday, December 15, 2012

Sebab-Sebab berlakunya healing crisis

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah..dipanjangkan lagi usia untuk hari ini..semoga hari ini lebih baik dari hari semalam..:)
Sambungan dari entri Healing Crisis..

Okeh..ni antara penyebab berlakunya healing crisis pada kita semua.

Gejala Krisis Penyembuhan
Kemungkinan Penyebab
Mengantuk, keletihan

Badan berasid, fungsi hati yang lemah, memerlukan rehat yang lebih.

Sakit kepala, Berat kepala

Tekanan darah tinggi, Tanda detoksifikasi

Demam, Gelisah

Peningkatan metabolism, Meransang system imunisasi badan

Cirit-birit, peningkatan pergerakan usus, air kencing gelap, najis berbau

Proses membuang sisa2 detoksifikasi & sisa2 yang terkumpul didalam usus / kolon

Angin, Perut yang bergas

Sistem penghadaman yang lemah

Ruam, kulit gatal, peluh berbau, rembesan mukus, kelimumur

Fungsi hati yang lemah, Masalah kolon & sistem pembuangan yang lemah.

Kahak & selsema

Fungsi paru-paru yang lemah & tanda2 masalah detoksifikasi

Pendarahan hidung

Kemungkinan tanda-tanda anemia

Sakit oto dan sendi

Badan berasid, Pengumpulan toksin

Insomnia atau hyperactive

Sistem saraf lemah

Masalah period, Kegatalan vagina, penambahan cecair vagina

Kitaran hormon yang tidak seimbang

Pendarahan usus

Kemungkinan buasir
Pening, mudah marah

Hypoglycemia, anemia

Loya, sembelit, tersedu

Masalah sistem pencernaan, masalah hati

Bengkak / slight edema

Masalah buah pinggang

So, jangan panik okeh..teruskan pengambilan air yang secukupnya, makan supplemen anda dengan konsisten, paling penting jangan lupa niatkan apa yang kita lakukan semua kerana Allah..inshaaAllah..dengan izinNya kita akan kekal sihat dan cergas..:)

Kalau anda sebarang pertanyaan atau kemusykilan tentang makanan tambahan ini especially Shaklee,
jangan tunggu lama2..hubungi saya segera okeh...

Have a nice weekend u ols!

Untuk pertanyaan lanjut, bole
1. Email saya di zneanah@yahoo.com
2. PM saya di FB, Netty Neanah
3. SMS/ Whatsapp saya di 019-3367500

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.**

Friday, December 14, 2012

Healing Crisis atau dalam bahasa Melayu nye Krisis Penyembuhan

بسم الله الرحمن الرحيم


Rasa semakin tidak sihat selepas mengambil produk Shaklee?? Jangan panik ye..ini mungkin gejala healing crisis..

Tidak semua org yang akan mengalami healing crisis ni..Ianya bergantung kepada ketahanan tubuh badan kita jugak..Pernah dengar tak ada orang pening2,sakit perut,cirit birit selepas mengambil sesuatu vitamin atau supplemen? Itu disebabkan kerana supplement yang diambil tu me'reset' (fuh..ada ke dalam BM ni) semula semua komposisi mineral dan nutrien di dalam badan kita..Sebelum supplement tadi menyerap ke dalam seluruh badan, ianya akan mula menyingkirkan segala halangan2 yang ada dulu..bila halangan semua sudah tiada, maka sangat mudahla penyerapan vitamin dan supplemen ke seluruh tubuh badan kita..

Analogi nye mcm ni laa..emmm..paip yang berkarat, kita letak pencuci paip,bila kita bukak paip tu, habis segala karat dan kotoron keluar..memang nampak horror kan..tapi bila semua karat dan kotoran sudah dikeluarkan, air tadi jadi kembali menjadi bersih..

Sesetengah orang, healing crisis nya 2-3 hari saja..tapi ada orang akan mengalaminya mungkin berminggu-minggu,berbulan-bulan..mungkin toksin didalam badannya sudah terlalu lama berkumpul dan mengambil masa yang sangat perlahan untuk membuangnya..So, sekiranya anda ada mengambil apa2 supplement atau vitamin, jangan panic dan janganterus jugde ianya tidak sesuai dengan anda dalam tempoh masa 2-3 hari..Tunggu dan lihat proses penyembuhan itu kerana ianya akan berkurangan hari demi hari..InshaaAllah..
 
Adakah krisis penyembuhan petanda yang baik?

Ya. Krisis penyembuhan merupakan satu petanda yang menunjukkan rawatan atau makanan kesihatan yang diambil benar-benar berkesan. Sesetengah orang akan berfikir yang simptom mereka menjadi semakin teruk, tetapi hakikatnya ia adalah proses penyembuhan semulajadi dan ia ternyata petanda yang sangat baik untuk mendapatkan kesan krisis penyembuhan yang sebenar. Umumnya, krisis penyembuhan hanya berlaku kepada orang yang sihat sepertimana daya tahan mereka masih cukup kuat untuk mendapat tindak balas dari perubahan biologikal semasa proses penyembuhan itu berlaku.

Ramai orang bertambah baik selepas mengambil makanan tambahan, tetapi walaupun saya masih mengambil makanan tambahan, saya masih lagi tidak merasai sebarang perubahan, Mengapa?
 
Secara umumnya, selepas 1-2 bulan pengambilan makanan tambahan,anda sepatutnya telah merasai perbezaannya (cth. Tenaga bertambah, pergerakan sistem usus yang lebih baik, dll.) sekiranya tiada sebarang peningkatan, anda berkemungkinan mempunyai masalah seperti:
  1. Tidak mengamalkannya secara konsisten
  2. Tidak mengikut dos yang telah di cadangkan
  3. Takut kepada krisis penyembuhan, lalu berhenti dari mengambilnya
  4. Pemakanan yang tidak sempurna serta mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat
  5. Mengalami penyakit kronik yang memerlukan tempoh yang panjang untuk sembuh
  6. Mengalami keadaan yang kronik yang membuat anda hilang keyakinan dalam mana-mana rawatan mahupun makanan tambahan
  7. Mengalami masalah emosi
  8. Kurang pengambilan air at least 3L sehari

 Untuk pertanyaan lanjut, bole
1. Email saya di zneanah@yahoo.com
2. PM saya di FB, Netty Neanah
3. SMS/ Whatsapp saya di 019-3367500

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.**

Berapa banyak jenis kolagen yang ada..??

بسم الله الرحمن الرحيم

Tau tak berapaa??Saya pun tak tau pada mulanya..tapi sejak berjinak2 dengan kolagen..kenalah carik info banyak2 kan..barulah orang yakin nak mencuba..setakat bagi promosi tanpa info yang cukup, siapa pun susah nak percaya..:)

Kolagen ada 3 jenis iaitu 'marine derived','bovine derived' dan 'porcine derived'. Apa benda marine, bovine dan porcine derived nih..

Marine Derived
- diperolehi daripada sisik atau kulit ikan laut dalam contoh seperti ikan kod,ikan merah
- supplemen semulajadi yang sangat popular di Jepun
- 60% asli berbanding bovine derived
- dicampur kedalam produk2 kosmetik untuk anti penuaan dan menghilangkan kulit kusam

Bovine Derived
- diperolehi daripda kulit lembu
- disterilkan dan dicairkan untuk kegunaan kosmetik seperti, collagen filler untuk bibir

Porcine Derived
- berasal dari kulit babi


ni marine derived
Hi!saya bovine..hehe










Atas sebab itulah collagen dari 'marine derived' lebih mahal berbanding 'bovine derived' kerana kesannya yang lebih berbaloi. Porcine Derived saya tak tau mahal ke murah.. Biar mahal sedikit tetapi berkesan daripada murah tapi seolah kita menabur duit tanpa mendapat kesan yang diinginkan.

Tepuk dada..tanya selera..:)

Apa kaitannya jenis-jenis kolagen tu dengan Shaklee Collagen Powder? Jom baca ni..ini saya copy paste je dari website Shaklee..:)

Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.

Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.

* Berat molekul diukur dalam unit Dalton


Untuk pertanyaan lanjut, bole
1. Email saya di zneanah@yahoo.com
2. PM saya di FB, Netty Neanah
3. SMS/ Whatsapp saya di 019-3367500

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.**

Thursday, December 13, 2012

Tips memilih kolagen yang terbaik..

بسم الله الرحمن الرحيم


Haa..sekarang ni agaknya mmg musim berkolagen kan..macam2 jenis kolagen ada..sampai rambang mata mau pilih yang mana satu..Kolagen asli lah, kolagen madu lah,ibu kolagenlaa dan macam2 lagi..Kannn..

Pilihan saya, mestilah Collagen Powder Shaklee..(mesti dalam hati anda kata,"eh,dah ko jual shaklee, mestilah beli shaklee"..kan..kan)...OooOOOOOoooo...salah okay...saya mula kenal kolagen shaklee before saya jadi member shaklee lagi..selalu gugel nk carik review orang pasal kolagen shaklee ni..pastu compare la dengan a few kolagen yg lain..so, hasil pencarian, saya tertarik hati nk try..jadinya saya pun joinla jadik member dapat beli harga member..(dalam masa yg sama mmg saya amik vitamin shaklee yang lain b-comp & ESP)
Dan hasilnya..mmg superb sebab dalam masa 5 hari, mmg sudah nampak kesan..tumit2 kakiku yang merekah2 itu hilang..yeay!! Bestkan..mr papa pun cakap, eh kaki sudah lembutlaa..(kembang kemping idung ai tau!) <--silap x amik gambar masa sebelum amik kolagen..tp kalau amik pun saya mcm tak sanggup nk tunjuk kot..buruk amat..kehkeh..

EH, macam lari tajuk pulak..so,apakah tip-tip untuk memilih kolagen yang baik..kolagen yang baik akan menampakkan hasil yang baik juge..InshaaAllah..:)

  1. Lebih baik pilih dalam bentuk makanan (or cecair) berbanding yg kolagen yg disuntik. Ini utk memastikan sintesis enzim mengoptimumkan serapan ke dlm tubuh badan
  2. Pilih size kolagen sekurang-kurangnya 1000 dalton dan ke bawah. Microfine size mmbantu penyerapan yang baik kerana size ini adalah paling optimum diserap oleh sel, maka setiap kolagen yang di ambil up to 100% diserap dan memberi efect lebih cepat.
  3. Pastikan setiap pemilihan kolagen mempunyai emolient yang unggul dan boleh mengunci kelempaban yang berpanjangan.
  4. Pastikan kolagen mempunyai antioksidaan yang tinggi untuk mengurangkan kesan pra-penuaan
  5. Pastikan supplemen itu mempunyai elemen vitamin B-Complex untuk membantu sintesis atau pembentukan kolagen dari tubuh kita sendiri
  6. Kolagen juga penting utk kekal cantik tapi pastikan ia ada kandungan glucosamine utk kesihatan sendi.
  7. Pastikan setiap kolagen itu mempunyai bahan yang merangsang pembentukan asid hyaluronic yang memberi kesan kulit lebih tegang kerana ia berfungsi mengikat kolagen dengan serat yang elastin.
  8. Last but not least, pastikan ia halal,selamat dan tidak bertoxin

Hasil kajian clinical yang dibuat Shaklee..Pengambilan Collagen Powder Shaklee secara konsisten selama 8 minggu akan menampakkan kesan optimum. Bagi yang baru mencuba sekotak dua, teruskan kotak ketiga keempat dan kotak-kotak seterusnya untuk mendapatkan hasil yang diidam-idamkan...

Para suami, kalau nk isteri tu kulit cun macam artis korea yg licin tu,cuba2 lah hadiahkan sekotak dua kolagen kat isteri anda..Harga boleh runding punya..:)

Untuk pertanyaan lanjut, bole
1. Email saya di zneanah@yahoo.com
2. PM saya di FB, Netty Neanah
3. SMS/ Whatsapp saya di 019-3367500

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.**